Učitelji

Princip mandale

Skupnost Šambale je organizirana v obliki mandale, krožnega ogrodja, ki povezuje učitelje in nauke s skupnostjo praktikantov. Legendarno kraljestvo Šambale je tradicionalno upodobljeno v obliki mandale z vladarjem na sredini in z domovi, ki se širijo navzven in okoli tega centra. Vodilni del te mandale, ki združuje tako svete kot posvetne vloge učitelja in vodje, se v tibetanščini imenuje tridzin ali “imetnik prestola”. V tradiciji Šambale gre za družinsko dediščino, ki prehaja iz ene generacije v drugo.

Sakyong Mipham Rinpoče

xining-SMR-portrait-300

Sakyong Mipham Rinpoče je vodja Šambala budističnega rodu ter duhovni in posvetni vodja centrov Šambale za meditacijo in meditacijske umike. Sakyong je kralj Šambale, kraljestva brez meja, ki ga sestavljajo praktikanti meditacije, predani cilju živeti v svetu z odprtim, sočutnim in pogumnim srcem in tako graditi razsvetljeno družbo.

Sakyong Mipham Rinpoče je eden izmed najbolj spoštovanih tibetanskih lam, izkušen učitelj in nosilec rodu Naropa Univerze. Je nosilec rodu Mukpo, družine, ki izvira od tibetanskega kralja-bojevnika Gesarja iz Linga. Poleg tega je tudi nosilec Kagyü in Nyingma tradicij tibetanskega budizma. Prepoznan je bil kot inkarnacija častitega tibetanskega mojstra iz 19. stoletja Mipham Dorje Gyepe, ki je bil znan kot emanacija Manjushri-ja – bodisatve modrosti.

Sakyong je starejši sin in naslednik Chögyam Trungpe Rinpočeja. Rodil se je leta 1962 v Bodhgayi, Indija. S sedmimi leti se je preselil v Anglijo, kjer je prejel zahodno izobrazbo. Med učitelji budizma je edinstven, saj je poleg formalne in praktične izobrazbe zahodnih tradicij prejel obsežna znanja Kagyü in Nyingma nosilcev rodu ter najvišje prenose Šambala tradicije od očeta.

Sakyong je tudi vnet tekač, ki je zaključil že 9 maratonov. Je avtor knjižne uspešnice Turning the Mind into an Ally, nagrajene knjige Ruling Your World ter knjig Running with the Mind of Meditation in najnovejše, The Shambhala Principle.

Več o Sakyongu lahko preberete na njegovi spletni strani ali si ogledate na spodnjem video posnetku.

Chögyam Trungpa Rinpoče

TrungpaBudistični rod Šambale je ustanovil Chögyam Trungpa Rinpoče, nosilec Kagyü in Nyingma tradicij Tibetanskega budizma. Chögyam Trungpa Rinpoče je bil rojen v Tibetu leta 1939. Že v rosnih letih je bil prepoznan kot tülku oziroma inkarnirani visoki učitelj. Leta 1959 je pobegnil iz Tibeta v Indijo. Štiri leta kasneje se je preselil v Anglijo in študiral na Oxfordski univerzi. Od takrat in vse do smrti se je neutrudno posvečal prenosu naukov Šambale in budističnih znanj v zahodni svet. Poučeval je na mnogih lokacijah, vodil seminarje, pisal knjige, ter ustanovil budistični samostan v Cape Breton-u (Nova Škotska, Kanada).

Kontemplativno prakso je želel predstaviti tudi tistim, ki se niso zanimali za študij budizma. Razvil je program imenovan Šambala trening. Navdih Šambala treningu je starodavna legenda kraljestva Šambale, razsvetljene družbe, ki je temeljila na praksi meditacije.

Poleg Šambala treninga se je posvečal tudi drugim aktivnostim, ki segajo preko budističnih okvirjev: japonskemu lokostrelstvu (Kyudo), kaligrafiji, aranžiranju cvetja (Kado), čajnemu obredu, plesu, gledališču, psihoterapiji, ipd. Kot krovno organizacijo za te aktivnosti je ustanovil Nalanda fundacijo v Halifaxu (Nova Škotska, Kanada),  ter Univerzo Naropa, prvo univerzo, ki združuje kontemplativne metode z znanstvenim pristopom. Chögyam Trungpa Rinpoče je bil znan po svoji izredni sposobnosti predstaviti bistva najvišjih naukov v obliki, ki je bila dostopna tudi Zahodu.

Ani Pema Chödrön

Ani Pema je ena prvih nun v Šambali, avtorica zanimivih knjig o budizmu, v katerih na preprost način približa starodavne budistične modrosti ljudem na zahodu. Med drugim je napisala knjižne uspešnice z naslovi “The Wisdom of No Escape”, “Start Where You Are”, “When Things Fall Apart” in “The Places that Scare You”. Je rezidenčna učiteljica samostana Gampo Abbey na Novi Škotski. Ani Pema je hkrati tudi ačarja v Šambali (opis naziva je v spodnjih odstavkih).

Druge ačarje Šambale

Ačarja je sanskrtska beseda, ki pomeni “učitelj”. Gre za tiste osebe, ki jih je Sakyong Mipham Rinpoče pooblastil, da predstavljajo njega in rodove Kagyu, Nyingma in Šambala, katerih nosilec je. Sakyong je izbral te posameznike zaradi njihovega znanja, modrosti in predanosti naukom v Šambali.

Ačarje učijo, vodijo programe in obrede zaobljub v centrih in skupinah v Šambali. Več o ačarjah lahko preberete na tej spletni strani, kjer so predstavljeni njihovi življenjepisi.

Šastriji

Dobesedni prevod besede sanskrtske besede šastri je “učitelj, izučen v besedilih in pojasnilih”. Šastriji so izkušeni učitelji v centrih Šambale, ki jih je Sakyong Mipham Rinpoče imenoval z namenom, da predstavljajo in vodijo Šambala budistični izobraževalni program, Pot Šambale, vključno s tečaji “V vsakdanu”, tečaji Temeljne dobrote in stopnje Šambala treninga.

Vloga šastrija vključuje tudi mentorstvo in trening drugih učiteljev in meditacijskih inštruktorjev, usmerjanje študentov, ki stopijo na pot Šambala budizma, kot tudi podporo vodstvu centrom in skupinam v Šambali pri ustvarjanju skupnosti in krepitvi vizije razsvetljene družbe.