Pogosta vprašanja

Kaj je Šambala?
Kaj sta razsvetljena družba in temeljna dobrota?
Kaj se dogaja v meditacijski skupini Šambala?
Kaj je meditacija?
Kako pridem do meditacijskih inštrukcij?
Kaj pomenijo predmeti in slike v meditacijskem prostoru?
Zakaj se priklanjamo?
Kakšen je pomen recitacije molitev, ki jih izvajamo na srečanjih?
Ali moram postati budist, da se pridružim Šambali in srečanjem?
Kako skupina vzdržuje svoj obstoj?
Kako postanem član Šambala skupine?
Kako lahko izvem več o aktivnostih skupine Šambala?

Kaj je Šambala?

Šambala je skupnost ljudi, ki prakticirajo tako v budističnih in Šambala tradicijah kot tudi ostale kontemplativne discipline.

Budizem je starodaven nauk in način življenja, ki temelji na praksi meditacije in študiju našega uma, z namenom prebuditi našo pravo naravo, ki je razsvetljenje. Buda je prvemu kralju Šambale podal nauke Šambale, ki učijo, kako živeti v svetu z odprtim srcem in neustrašnim budnim umom. Oba nauka temeljita na praksi meditacije pozornosti in zavedanja. V ta namen se v centrih in skupinah Šambale poglobljenemu študiju in praksi meditacije posveča veliko pozornosti.

Duhovna pot in naša praksa meditacije nista pobeg iz sveta, temveč način, kako se prebuditi in ceniti bogastvo tega sveta. Zato so poleg meditacije za delo s svojim umom in za polno izkustvo sveta v Šambali na voljo tudi druge kontemplativne discipline: umetnost, lokostrelstvo, fotografija,…

Na svetu je več kot sto centrov Šambala in še več meditacijskih skupin, kjer ljudje skupaj prakticirajo meditacijo in se učijo o tradicijah Šambale in budističnih tradicijah.

Na vrh strani

Kaj sta razsvetljena družba in temeljna dobrota?

Razsvetljena družba ni utopična fantazija, temveč je to družba, kjer se njeni prebivalci zavedajo najgloblje prirojenega principa človeštva, temeljne dobrote, torej da smo ljudje v svojem bistvu dobri in celi. Ta občutek lastne vrednosti ima izjemno močan vpliv na družbo.

Več o tem in viziji Šambale si preberite na strani Kaj je Šambala.

Na vrh strani

Kaj se dogaja v meditacijski skupini Šambala?

Skupina se na rednih srečanjih poglablja v nauke Šambala budizma, prakticira šamata/vipashyana meditacijo, kontemplativne meditacije in druge prakse, s katerimi poglabljamo svoje zaupanje in razumevanje temeljne dobrote ter gojimo svoje odprto srce in pogum.

Več o rednih srečanjih, drugih dogodkih skupine in njenem delovanju si preberite na straneh dogodkov.

Na vrh strani

Kaj je meditacija?

Meditacija je praksa dela z našim umom. Obstaja veliko vrst meditacije. Pogosto si to prakso predstavljamo kot neko nenavadno, sveto ali duhovno aktivnost, a meditacija je v budističnih tradicijah in tradicijah Šambale preprosto razvijanje čuječnosti in zavedanja, spoznavanje samega sebe.

V praksi čuječnosti in zavedanja poskušamo razvijati temeljne kvalitete, ki jih ima naš um in s katerimi vzpostavimo povezavo s svetom. Poskušamo razviti našo izkušnjo sedanjosti, odprtosti.

Več o meditaciji >>

Na vrh strani

Kako pridem do meditacijskih inštrukcij?

Meditacija je temeljni del naše poti, odnos z meditacijskim učiteljem pa je del prakse. Meditacijski inštruktor je nekdo, s katerim si delimo pot meditacije.

Z meditacijskim inštruktorjem lahko govorite, ko obiščete skupino. Zaželeno je, da vnaprej sporočite, če bi želeli govoriti z meditacijskim inštruktorjem.

Več o meditaciji in meditacijskih inštruktorjih >>

Na vrh strani

Kaj pomenijo predmeti in slike v meditacijskem prostoru?

Zastave na stenah
Chögyam Trungpa Rinpoče je poudarjal, kako pomembno je ustvariti prostor, ki dviguje razpoloženje, in je priporočal uporabo zastav. Te spominjajo na nomadsko kulturo šotorov v Tibetu, hkrati pa ustvarijo občutek sijaja, živosti in ostrine – kvalitete, katerih pomembnost bo jasna vsakomur, ki pozna njegove knjige. Nekatere zastave prikazujejo zastavo Šambale ter slike tigra, leva, garude in zmaja, ki predstavljajo štiri vidike dostojanstva bojevništva.

Oltar
Oltar in predmeti na njem niso objekti, ki bi jih častili. Predstavljajo naš prebujeni ali razsvetljeni um. Predmeti na in okoli oltarja simbolizirajo določene vidike bojevništva in razsvetljenja. Spominjajo nas na to, da je prostor v meditacijski dvorani poseben, saj imajo naše dejavnosti v njem posebno mesto v našem življenju.

  • Fotografije: fotografiji na oltarju sta fotografija Chögyam Trungpa Rinpočeja (na levi strani) in Sakyong Mipham Rinpočeja (na desni strani).
  • Rigden thangka: Slika prvobitnega Rigdena je osrednji element oltarja in opazovalcem kaže podobo njihove razsvetljene narave, njihovo temeljno dobroto.
  • Kristalna krogla: kristal predstavlja jasnost nerojenega uma, ki je zmožen pravilno odsevati vse zaznave pojavnega sveta.
  • Knjiga: predstavlja dharmo, nauke Bude in nauke ostalih realiziranih učiteljev, ki so osnovani na izkušnjah pridobljenih z meditacijo.
  • Čaše z vodo: daritev radodarnosti, ki je namenjena rodu razsvetljenih bitij; čista voda predstavlja naravno jasnost in čistost uma.
  • Sveče: daritev meditacije; svetloba predstavlja prajno, plamen prebujenega razuma, ki razsvetli realnost „tako, kakršna je“.
  • Rože: daritev truda.
  • Kadilo: daritev potrpežljivosti.

Na vrh strani

Zakaj se priklanjamo?

Priklanjanje je praksa, ki izraža občutek povezanosti in spoštovanja, ki ga čutimo do nosilcev tradicije, do prakse in drug do drugega. V trenutku priklanjanja se odpovemo vsakršnemu ukvarjanju s sabo in tako potrdimo svojo povezanost z velikim prebujenim svetom dharme.

Na vrh strani

Kakšen je pomen molitev, ki se uporabljajo v budističnih praksah?

Molitve ali recitacije, ki jih izvajamo zjutraj in zvečer, nam pomagajo pri občutku 24-urne prakse. Dogodki in izkušnje, ki sem nam zgodijo v dnevu in ponoči, so zajeti med obdobji prakse. Jutranje molitve nam nudijo prvo iskrico povezave z rodom, nauki in našo disciplino. Zvečer lahko z njihovo pomočjo povzamemo dan v luči dejavnosti v dharmi.

Recitiranje molitev je dobro razumeti kot prakso. Pomembno je, da smo pri recitiranju prisotni v trenutku, s pozornostjo na tem, kar počnemo. Razvijamo lahko svoje zavedanje besed, ki jih izgovarjamo, kot tudi njihovega pomena. Recitiranje molitev je oznanjevanje naukov samih.

Na vrh strani

 Ali moram postati budist, da se pridružim Šambali in srečanjem?

Nauki Šambale so dostopni vsakomur, ne glede na njihovo življenjsko zgodbo in vero! Zato ste na naših srečanjih dobrodošli vsi, ki bi se radi poglobili v Šambala budizem, tisti, ki vas takšne teme zanimajo in se z njimi želite malo bolj spoznati, ter tisti, ki želite princip bojevnika združiti z vašo vero in tako na svoj način prispevati k razsvetljeni družbi!

Na vrh strani

Kako skupina vzdržuje svoj obstoj?

Skupina plačuje najemnino in krije stroške iz prispevkov od članarine. Kljub temu, da za meditacijske inštrukcije in skupinska srečanja ne zbiramo prispevkov, so donacije vedno dobrodošle, za kar je na voljo škatlica na mizi v predsobi. Ker se za plačevanje najemnine in kritje obratovalnih stroškov zanašamo le na donacije in članarine, smo zelo hvaležni vsake radodarnosti.

Prav tako lahko postanete prijatelj Šambale – s prispevanjem enkratnih vsot ali pa s stalnimi donacijami. Takšna praktična pomoč je bistvena za delovanje skupine in razširjanje programa.

Na vrh strani

Kako postanem član Šambala skupine?

Če čutite povezavo s prakso meditacije in s skupnostjo Šambale, se lahko odločite za članstvo. To je način, kako postati bolj vključen v našo skupnost in sodelovati pri vzdrževanju naših aktivnosti. O obvezi članstva se najprej pogovorite s svojim meditacijskim inštruktorjem. Članstvo vključuje mesečni finančni prispevek skupini v višini 8 € (prispevek je lahko odvisen od prihodka posameznika) in pomoč pri programih, ki jih pripravljamo. Hkrati se člane vzpodbuja pri vzdrževanju redne meditacijske prakse.

Na vrh strani

Kako lahko izvem več o aktivnostih skupine Šambala?

Ogovorite lahko gostitelja kateregakoli dogodka, ki se ga udeležujete v skupini Šambala. Prav tako lahko zastavite vprašanje kaki drugi osebi, ki pri dogodku pomaga. Vabimo vas tudi, da se s svojim elektronskim naslovom prijavite na naša obvestila o dogodkih v naši skupini.

Če želite več podatkov o celotni skupnosti Šambale, vam svetujemo, da si preberete nekaj o tem, kaj je Šambala, ali pa obiščite spletne strani www.shambhala.org in www.shambhala-europe.org. Tam lahko najdete tudi več avdio/video posnetkov učenj in informacije o prihajajočih programih v tujini.

Na vrh strani