Kaj je Šambala?

Vizija Šambale

Šambala smo skupnost ljudi, meditacijskih skupin in centrov po celem svetu, ki nas povezuje skupna vizija: odkriti in vzgajati svoj potencial sočutnih, prijaznih in pogumnih posameznikov, ki s svojo vključenostjo v družbi pripomorejo k prebujanju razsvetljene družbe.

Tradicija Šambale pravi, da živimo v času pohlepa in agresije. Škodimo sebi, drugim in planetu. Nauki Šambale delujejo proti tej krizi. Osnovani so na legendarnem kraljestvu Šambale, družbi, ki je gojila temeljno dobroto svojega ljudstva. Vizija Šambale ni usmerjena zgolj v posameznika in njegovo temeljno dobroto, ampak v celotno razsvetljeno družbo, zato nas nauki Šambale spodbujajo k polni vključenosti v družbo brez umika iz posvetnega sveta za voljo napredka na duhovni poti. Učijo nas, kako vse dele našega življenja vključiti v pot do prebujenja in nas tako opominjajo, da med svetim in posvetnim v praksi ni razlik. Zato tudi skupnost Šambale v večini sestavljajo jogijski laiki, ki združujejo življenjski stil laika in redovnika.

Pri ustvarjanju razsvetljene družbe nikakor ne držimo predpostavke, da lahko mir, prijaznost in medsebojno spoštovanje v družbi dosežemo le, če imamo vsi posamezniki v družbi enak življenjski stil in enako vero. Kot pravi Sakyong,

“Družba ne more postati bolj razsvetljena, če gre pri naši vedenjski dinamiki za vsiljevanje ene osebe, religije ali vlade ostalim. Razsvetljena družba se lahko razvija le na osnovi globalnega pogovora, na izmenjavi, v kateri vsi delujemo kot duhovni in posvetni kanal za univerzalno pozitivne lastnosti človeštva. Ta izmenjava mora temeljiti na spoštovanju.”
– Iz Sakyongove knjige The Shambhala Principle

Zato velja, da so nauki Šambale dostopni vsakomur, ne glede na njegovo življenjsko zgodbo in vero.

 Zgodovina

Šambalo je ustanovil Chögyam Trungpa Rinpoče, mojster meditacije ter nosilec Kagyü in Nyingma tradicij tibetanskega budizma. V 70. letih prejšnjega stoletja je Trungpa Rinpoče predstavil nauke, ki jih je zasnoval glede na svoj stik z zahodnim svetom in glede na določene nauke, ki jih je Buda delil s prvim kraljem legendarnega kraljestva Šambale, Dawa Sangpom. Od takrat in vse do svoje smrti se je neutrudno posvečal prenosu naukov Šambale in budističnih znanj v zahodni svet.
Več o Trungpi Rinpočeju >>

Šambala danes

Danes je Šambala organizacija, ki jo sestavljajo centri, skupine in posamezniki v Severni in Južni Ameriki, Evropi, Afriki, Aziji in Avstraliji. Vse nas povezuje skupna vizija poglabljanja gotovosti v razsvetljeno naravo vseh bitij in razvijanje razsvetljene družbe.

Šambalo vodi Sakyong Mipham Rinpoče, sin Trungpe Rinpočeja. Sakyong je eden izmed najbolj spoštovanih tibetanskih lam in izkušen učitelj. Sakyong je kralj kraljestva Šambale, med učitelji budizma pa je edinstven, saj je poleg formalne in praktične izobrazbe zahodnih tradicij prejel obsežna znanja Kagyü in Nyingma nosilcev rodu ter najvišje prenose Šambala tradicije od svojega očeta.
Več o Sakyong Mipham Rinpočeju >>

Temelj naukov Šambale je praksa meditacije čuječnosti in zavedanja (šamata in vipashyana). V ta namen v Šambala skupinah in centrih posvečamo poglobljenemu študiju in praksi meditacije veliko pozornosti. Duhovna pot in naša praksa meditacije nista pobeg iz sveta, temveč način, kako se prebudimo in cenimo bogastvo tega sveta.
Več o delovanju naše skupine >>