Meditacija in meditacijski inštruktorji

Meditacija, ki jo boste spoznali v naši skupini, se imenuje šamata meditacija. To meditacijo je pred več kot 2500 leti vadil Buda, ljudje v budističnih tradicijah od časa Bude pa vse do danes, a sama praksa ni budistična praksa. To je način, kako umirjamo in zberemo svoj um, način, kako se s seboj spoznamo in spoprijateljimo.

Šamata/vipašjana meditacija je temeljni del naše prakse v tradiciji Šambale in budističnih tradicijah. Ta meditacija pomeni razvijanje temeljnih kvalitet, ki jih ima naš um, spoznavanje tega, kdo dejansko smo.

S pomočjo te prakse razvijamo iskreno prijaznost in sočutje do sebe ter se vedno bolj odpiramo svetu okoli nas. Šamata namreč ni namenjena begu od sveta, temveč z njo razvijamo sposobnost biti polno prisotni z vsemi izzivi modernega življenja.

Navodila za prakso meditacije niso skrivnost, lahko se je naučimo preko knjig, spletnih strani, avdio in video posnetkov. Vseeno jo najlažje spoznamo, če se je naučimo v živo z meditacijskim inštruktorjem, saj lahko pri tem zastavljamo vprašanja, inštruktor pa lahko popravi našo držo, tehniko in prilagodi navodila tako, da od prakse odnesemo največ.

Meditacijski inštruktor je nekdo, s katerim si delimo pot meditacije.

Prvi pogovor

Na prvem pogovoru z meditacijskim inštruktorjem se obiskovalec in inštruktor najprej spoznata, nato inštruktor poda prva meditacijska navodila. Inštruktor razloži, kako srečanja potekajo, na kaj je dobro biti pozoren, v času pogovora in po njem pa je obiskovalcu na voljo tudi za morebitna vprašanja. Za pogovor se ni treba pripravljati ali že vnaprej poznati kakšne informacije o meditaciji. Pogovor praviloma traja 20 do 30 minut.

Zaradi omejitev prostorov takšno srečanje najlažje zagotovimo tako, da se v naših prostorih srečate z inštruktorjem pol ure pred začetkom programa. Svoj obisk srečanja sporočite vsaj nekaj dni prej na elektronski naslov [email protected], da se dogovorimo o terminu.

Po prvem pogovoru in meditaciji na rednem srečanju je zelo priporočljivo, da inštrukcije preizkusite doma. Tako najlažje dobite občutek za meditacijo, kakšen vpliv ima praksa na vas in tudi opazite, če med pogovorom z inštruktorjem kaj ni bilo jasno.

Nadaljnji pogovori

Najbolje je, če se pogovor ponovi na naslednjem rednem srečanju, takrat lahko zastavite splošna vprašanja kot tudi vprašanja, ki so se pojavila ob spoznavanju z meditacijo.

Ko pričnemo nekoliko bolj redno meditirati, ko počasi pričenjamo odkrivati sloje naše lastne izkušnje in uma, veliko bolje spoznamo samega sebe. To je lahko hkrati spodbudno in boleče: včasih čutimo globoko povezavo z meditacijo; drugič obtičimo. Redni pogovori z meditacijskim inštruktorjem so pomembni ne le za praktične nasvete, kako delati z meditacijskimi tehnikami, ampak tudi zato, da imamo odkrito srečanje z nekom in zato, da z nekom zares delimo svoje stanje uma. To je prav toliko pomembno kot delo s tehnikami meditacije, ker v praksi pozornosti in zavedanja poskušamo priti v stik s tem, kar resnično smo.

Inštruktor, ki vam bo dal prva navodila za meditacijo, ne bo nujno postal vaš stalni meditacijski inštruktor. Svojega meditacijskega inštruktorja si izberete sami glede na to, s kom se najbolj povežete in želite deliti svoje izkušnje in vprašanja.

Meditacijske inštrukcije so brezplačne, tako kot to velja za vsak pogovor z meditacijskim inštruktorjem.